8ήμερη εκδρομή στον Πόντο

Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017 09:07 Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΜΠΟΛΟΥ – ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ – ΦΑΤΣΑ – ΟΡΝΤΟΥ

ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ  Π. ΣΟΥΜΕΛΑ – ΑΜΑΣΣΕΙΑ – ΠΡΟΥΣΑ

Από 12 έως 19 Αυγούστου

 

1η μέρα: ΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΜΠΟΛΟΥ (BOLU)  12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αναχώρηση ώρα 05:00 από το γραφείο μας και δια μέσου Εγνατίας οδού, με τις απαραίτητες στάσεις καθοδόν φθάνουμε στα σύνορα των Κήπων. Έλεγχος διαβατηρίων και ελεύθερος χρόνος στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών. Μπαίνοντας στην ανατολική Θράκη και περνώντας έξω από την Κεσάνη, τα Μάλγαρα, την Κωνσταντινούπολη (κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου,) τη Νικομήδεια (εδώ μαρτύρησε η Αγία Βαρβάρα) και Σαγγάριο ποταμό, φθάνουμε στην Μπολού (Bolu). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

2η μέρα: ΜΠΟΛΟΥ (BOLU) – ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ – ΦΑΤΣΑ – ΚΟΤΥΟΡΑ (ΟΡΝΤΟΥ) –ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για την Σαμψούντα την αρχαία Αμισό, για να επισκεφθούμε την συνοικία της Αγίας Τριάδος, όπου υπήρχαν τέσσερα Ελληνικά σχολεία, το Τσινέκειο Γυμνάσιο, το Αρρεναγωγείο, το Μικτό Νηπιαγωγείο και το Παρθεναγωγείο (σήμερα απέμειναν μόνον τα δύο).  Ακόμη θα δούμε αρχοντικά σπίτια ποντίων και την πλατεία Ρολογιού.  Επόμενοι σταθμοί μας είναι η Οινόη και η Φάτσα.  Γνωριμία με την άλλοτε πανέμορφη πόλη με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά.  Σήμερα είναι μία τσιμεντούπολη. Λίγα αρχοντικά σώζονται, όπως είναι η κατοικία του Πασάογλου (εθνογραφικό μουσείο της πόλης), ο παλαιός Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής (χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή, σήμερα χρησιμοποιείται κατά περίσταση σαν πολιτιστικό κέντρο).  Όσοι εκδρομείς διανυκτερεύσουν  στην Φάτσα (2 νύχτες), αφού τακτοποιηθούν στο ξενοδοχείο θα είναι ελεύθεροι για να επισκεφθούν τις πατρίδες των προγόνων τους.  Αφού γνωρίσουμε και την Ορντού, τα αρχαία Κοτύορα καταλήγουμε στην Κερασούντα.  Άφιξη τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.  Δείπνο.  Διανυκτέρευση.

3η μέρα: ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ή ΦΑΤΣΑ   14  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Τραπεζούντα αφού γνωρίσουμε την πράσινη πόλη, πατρίδα των κερασιών και φουντουκιών περνώντας από Εσπια, γενέτειρα της Ταμάμας που έγραψε τη ζωή της ο Γιώργος Ανδρεάδης. Διανύοντας μία θαυμάσια παραλιακή διαδρομή, άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και λίγος χρόνος ελεύθερος στους εκδρομείς. Η υπόλοιπη μέρα μας είναι αφιερωμένη στην περιήγηση της πόλης. Θα επισκεφθούμε το Φροντιστήριο, το μεγαλύτερο σχολείο της Ανατολής, το Ναό της Αγίας Σοφίας, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τις ζωντανές αγιογραφίες του, την Παναγία την Χρυσοκέφαλο, τον Ναό του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας, τη Μονή Θεοσκεπάστου και θα θαυμάσουμε το αρχοντικό του Καπαγιαννίδη.  Ελεύθερος χρόνος για αγορά και περίπατο στην Κεντρική Πλατεία.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο.  Δείπνο.  Διανυκτέρευση. 

4η μέρα:  ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ   15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην περιοχή της Ματσούκας, κτισμένο πάνω σε απότομο βράχο με 1.700 χρόνια ιστορίας, βαθιά ριζωμένης στην καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού. Προσκύνημα στο Ναό της Παναγίας που είναι μέσα σε σπηλιά και διακοσμημένος από άκρη σε άκρη με αγιογραφίες.  Θα δούμε ακόμη και το Ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου οι μοναχοί είχαν κρύψει την εικόνα και τα ιερά κειμήλια της Μονής. Ελεύθερος χρόνος για να απολαύσουμε τη μοναδική θέα που μας χαρίζει το όρος Μελά στο φαράγγι του ποταμού Πυξίτη. Μετά τη ΜΑΤΣΟΥΚΑ συνεχίζουμε τη διαδρομής μας μέσα στην καταπράσινη περιοχή βλέποντας πολλά παλαιά ελληνικά χωριά.  Το τοπίο αλλάζει και τη θέση του πράσινου την παίρνει το γυμνό τοπίο, απόκρημνο και άγριο. Η σημερινή πόλη ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ (GUMUSHANE) είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Κάνι ενώ η παλαιά πόλη απέχει 5 χλμ. (μπορεί να πάει κανείς μόνο με Dolmouz). Επιστροφή αργά το απόγευμα στην Τραπεζούντα. Δείπνο.  Διανυκτέρευση.

5η μέρα:  ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ   16  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό μας η μέρα μας είναι ελεύθερη για επίσκεψη σε ελληνικά χωριά προς την περιοχή του Όφεως (Τσαικαρα – Ουζούν – Γκιολ), όπου οι εκδρομείς μπορούν να βρουν τις ρίζες τους με την βοήθεια του ξεναγού μας (τα σημερινά ονόματα και τον τρόπο μετάβασης) θα πάνε στα χωριά που είναι οι πατρίδες των γονιών τους ή γνωρίζοντας την Τραπεζούντα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.  Δείπνο.  Διανυκτέρευση.

6η μέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΑΜΑΣΕΙΑ   17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό μας συνεχίζουμε για την πανέμορφη Αμάσεια, πατρίδα του Στράβωνα. Στην περιήγηση της πόλης, θα δούμε την πλατεία όπου απαγχονίστηκαν 174 Πόντιοι τον Σεπτέμβριο του 1917.  Την Αμάσεια την διασχίζει ο Ίρις ποταμός και στην κορυφή της πόλης δεσπόζουν τα δύο κάστρα της. Θα δούμε στην πλαγιά του βουνού μέσα στους βράχους τους λαξεμένους τάφους των Μιθριδατών (Βασιλέων  του Πόντου).  Επίσης δίπλα στο ποταμό θα δούμε ένα διώροφο κονάκι παλαιό αρχοντικό του 1872 καθώς και άλλα ελληνικά σπίτια. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο.  Ξεκούραση, δείπνο.  Ελεύθερο βραδινό.  Διανυκτέρευση.

7η μέρα:  ΑΜΑΣΕΙΑ – ΜΕΡΖΙΦΟΥΝΤΑ – ΠΡΟΥΣΑ   18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για την Προύσα. Θα κάνουμε μια μικρή στάση στην Μερζιφούντα, την πόλη που γεννήθηκε η Αγία Βαρβάρα. Επίσης, στη πόλη αυτή ιδρύθηκε το κολέγιο «Ανατόλια» το οποίο μεταφέρθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα φθάνουμε στην πανέμορφη και καταπράσινη πόλη, πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.  Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.  Θα επισκεφθούμε τον τάφο του Καραγκιόζη, το Ουλού Τζαμί και την κλειστή αγορά στο ιστορικό κέντρο με τα γνωστά ωραία μεταξωτά μπουρνούζια και πετσέτες.  Δείπνο.  Διανυκτέρευση.

8η μέρα:  ΠΡΟΥΣΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ   19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό μας παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής δια μέσου Πανόρμου και Αρτάκης φθάνουμε στην Αρχαία Λάμψακο.  Επιβίβαση στο φερρυ – μπωτ και διασχίζοντας τα Στενά των Δαρδανελίων περνάμε στην απέναντι πλευρά, την Καλλίπολη (Celibolu), γενέτειρα της γνωστής σε όλους μας Σοφίας Βέμπο.  Άφιξη στα σύνορα των Κήπων ακολουθεί τελωνειακός έλεγχος και με ενδιάμεσες στάσεις καθ’ οδόν, άφιξη αργά το βράδυ στην Κατερίνη.

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  550,00€ κατ’ άτομο σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ: 180,00 €

ΠΑΙΔΙΑ από 6–12 ετών 10 % έκπτωση στο δίκλινο των γονέων τους με πρόσθετη κλίνη

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

 • Μεταφορά με κλιματιζόμενο πούλμαν του γραφείου μας.
 • Τις οκτώ (8) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* αστέρων.
 • Ημιδιατροφή (8 πρωινά και 8 βραδινά).
 • Τις ξεναγήσεις–περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Ασφάλεια αστικής – επαγγελματικής ευθύνης.
 • Επίσημο ξεναγό–αρχηγό καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής.
 • Φ.Π.Α.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

 • Εισόδους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, επιπλέον γεύματα, ποτά φιλοδωρήματα και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό στο πρόγραμμα.  Εκδρομή στο Τσάμπαση.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Όσοι εκδρομείς θελήσουν να επισκεφθούν τα χωριά των πατεράδων και παππούδων που δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την δυνατότητα να τα επισκεφθούν αφού θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και να ενημερωθούν από τους συνεργάτες και αντιπροσώπους μας εκεί. 
 • Η εκδρομή στο ΤΣΑΜΠΑΣΗ είναι προαιρετική και γίνεται με DOLMOUZ (μικρό τούρκικο λεωφορείο). Τιμή περίπου 15–20 € ανάλογα των αριθμό ατόμων.
 • Ο αρχηγός έχει δικαίωμα τροποποίησης του προγράμματος χωρίς να παραλείψει τίποτα από αυτό, ανάλογα με τις συνθήκες.

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:  Διαβατήριο καινούριο ή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.

 • Η επικύρωση των θέσεων γίνεται κατόπιν προκαταβολής του 30%.
velonis

Το γραφείο έχει δικαίωμα να ακυρώσει την εκδρομή 5 μέρες πριν την αναχώρηση λόγω μικρής συμμετοχής ή κάποιου άλλου σοβαρού προβλήματος βάσει του προεδρικού διατάγματος 339/1996 κατ΄εφαρμογή της οδηγίας 90/314/ε.ο.κ.

Ιστότοπος: velonistours.gr